Assalamualaikum
dan salam sejahtera semua,
Apa khabar
semua time-time PKP ni? Harap semua baik-baik sahaja. Baiklah, buat pengetahuan
semua. Sepanjang PKP ini. Kakak saya memang selalu suruh saya ke pasar. Tapi,
saya ini lembab sikit bab-bab pilih barang basah ini.
Jadi, kebetulan saya hari ini
kena beli udang dan sotong. Memandangkan saya dah menimba ilmu sedikit sebanyak
tentang cara memilih barang basah ini. Kali ini, saya nak share dengan kalian. Bagaimana
nak pilih udang segar.
1. 1. Pastikan Udang tidak berbau busuk
Perkara ini penting,
setiap udang yang segar akan punya aroma bau tersendiri. Ianya penting bagi
memastikan udang yang kita pilih itu tidak busuk dan memastikan masakan kita
pun lebih sedap dan tiada spoil
2. 2. Tekstur udang masih keras dan tidak
berlendir.
semasa pilih udang tu,
picit sedikit bahagian badannya. Pastikan badan udang tersebut masih pejal
apabila dipegang. Dan pastikan tiada lender di badan udang tersebut
3. 3. Kepalanya masih ada dengan badan
serta tidak berwarna merah
Indicator yang
menyatakan udang ini tidak segar apabila kepalanya pecah serta badannya
berwarna merah. Ini disebabkan udang tersebut dah lama dalam simpanan air. Jadi
pastikan kepala udang tersebut masih berada dengan badannya serta tidak
berwarna merah
4. 4. Warna udang jernih
Bila tidak warna merah. Jadi sepatutnya
udang segar warna macammana? Baiklah, udang yang segar selalunya berwarna
jernih. Jadi semasa memilih udang di pasar . pastikan ia jernih serta tiada bitnik-bintik
hitam
Itu dia
tadi 4 tips mudah bagi anda semua memilih undang di pasar, pasar raya, hypermarket
atau mana-mana sahaja tempat yang menjual hasil lautan yang lazat ini.semoga
perkongsia kali ini bermanfaat untuk anda semua…
-ALT-
Comments
Post a Comment